onsdag 1. mai 2013

Barne- og ungdomstinget 2013



Søndag og mandag representerte Emma og jeg KrFU på årets Barne- og ungdomsting (BUT). Over 150 delegater fra nærmere 100 norske barne- og ungdomsorganisasjoner var samlet for å vedta god politikk der barn og unges interesser står i sentrum.
 
Én av de viktigste sakene på årets BUT var behandling og vedtak av Barne- og ungdomspolitisk program, som legger det politiske grunnlaget for LNUs (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) politiske arbeid de neste årene. Saker som utdanning, klima og miljø, ungdoms deltakelse i demokratiet, frivillighet, demokratikamp, og internasjonal solidaritet står sentralt i årets program. KrFU fikk gjennomslag for alle våre innspill til Barne- og ungdomspolitisk program, og resultatet ble et radikalt og grundig program som tar barn og unge på alvor!

Lansering av kampanjen ”Endelig 18 – endelig avslag!” gjorde sterkt inntrykk. Kampanjen handler om ordningen med midlertidig oppholdstillatelse til enslige asylbarn mellom 16 og 18 år – en praksis som bryter med FNs barnekonvensjon. Barn mellom 16 og 18 år som norske myndigheter mener ikke har krav på beskyttelse, eller som ikke har omsorgspersoner som kan ta vare på dem i hjemlandet, plasseres på asylmottak mens man venter på at de skal bli ”voksne”. Straks man blir 18 blir man satt på et fly og sendt ut av Norge. Praksisen bryter med prinsippet om barns beste, som er nedfelt både i Barnekonvensjonen og utlendingsloven i Norge.
Barne- og ungdomstinget krevde derfor at norske myndigheter avskaffer denne ordningen og behandler gruppen enslige asylbarn mellom 16 og 18 år på samme måte som barn under 16 år.



LNU gjør en fantastisk jobb med å kjempe for barn og unges interesser overfor myndighetene og andre viktige samfunnsaktører. Derfor var det utrolig spennende å være med å diskutere veien videre for LNU, og få påvirke og bestemme hvilke saker man skal prioritere de neste årene.




Jarle Aarbakke Tollaksen, Oslo KrFU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar