mandag 7. mai 2012

Oljebløffen

Onsdag 25. april leverte regjeringen den mer enn to år forsinkede klimameldingen. Det største bedraget i den norske miljødebatten står fortsatt urørt – oljebløffen.

En noe forkortet variant ble publisert i Vårt Land 07.05.2012

I klimaforliket heter det:"Utslippene per produsert enhet er imidlertid lavere på norsk sokkel enn i de fleste andre olje- og gassproduserende områder i verden." Dette er en moderering av tidligere utsagn. På Dagsnytt 18 i begynnelsen av januar i år uttalte for eksempel olje og energiminister Ola Borten Moe (Sp): ”Norsk olje- og gassindustri er den reneste produsenten av fossile energikilder i verden.”

Norske politikere er eksperter på å presentere norsk olje og gass som verdens reneste, og oljeindustrien sier akkurat det samme. På nettsiden www.verdensklasse.no, en nettside Oljeindustriens Landsforening bruker for å profilere oljeindustrien som arbeidsgiver, heter det: ”Olje og gass produsert i Norge fører til 2,5 ganger mindre utslipp av klimagasser enn verdensgjennomsnittet. Dette gjør Norge til verdens reneste produsent av petroleum.”

Men fanden ligger i detaljene.I Miljørapporten for 2011 fra Oljeindustriens Landsforening kommer det frem at utslippene fra norsk sokkel per produserte fat olje i 2010 var på 8,7 kg CO2. Til sammenligning var utslippene i Midtøsten på 6,91 kg per produserte fat (Dag og Tid, 17. januar 2012). De norske CO2-utslippene er med dette om lag 25 % høyere enn utslippene fra Midtøsten.

Midtøsten står i deg for om lag en tredjedel av verdens samlede oljeproduksjon. En tredjedel av verdens samlede oljeproduksjon er altså gjennomsnittlig 25 % renere enn den norske oljeproduksjonen. Å si at norsk oljeproduksjon er verdens reneste, er direkte løgn!

De menneskeskapte klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang. Oljeindustrien er per dags dato den største enkeltkilden til norske CO2-utslipp. Likevel klarer ikke regjeringen å se sammenhengen mellom CO2-utslipp fra norsk oljenæring og de menneskeskapte klimaendringene. Den er ikke i stand til å innse at dersom de norske CO2utslippene skal ned, må vi ty til rensing eller redusert utvinningen på norsk sokkel. I dag er rensing lite annet enn en urealistisk månelanding hentet fra en gammel nyttårstale i kommoden til Jens.


Axel Storebø, leder i Oslo KrFU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar